Viimeaikaisten uutisten mukaan hirvittävä kaksinkertainen nosturien romahdus 3. elokuuta, joka murskasi useita asuntoja ja kauppoja Hollannissa, merkitys yläpuolella nosturien turvallisuuden osoittaa edelleen, että sitä ei voida korostaa tarpeeksi. Nosturit ja nostimet ovat välttämättömiä useissa rakennesovelluksissa, kuten sillan rakentamisessa Hollannissa, jossa tämä viimeaikainen romahdus tapahtui. Laitteiden toimintahäiriöt ja nosturien väärä käyttö aiheuttavat vuosittain onnettomuuksia, omaisuusvahinkoja, vammoja ja kuolemantapauksia. Nopeasti nosturiturvallisuuden toteuttaminen, joka tunnistaa vaarat ja noudattaa yksinkertaisia tarkastus- ja turvallisuusohjeita, voi vähentää näiden valitettavien tapahtumien todennäköisyyttä.
Vaaroista sinun pitäisi etsiä
■ Sähköiset vaarat. Jännitteisten sähkölinjojen joutuminen kosketuksiin voi olla tappava; nyrkkisääntö on olettaa, että kaikki rivit ovat eläviä. Vaikka se yleensä vahingoittaa henkilöä, joka on suorassa kosketuksessa nosturin kanssa, on olemassa vaara, että toiset loukkaantuvat. Ennen työturvallisuussuunnittelua voi olla tärkeä väline sähköisten vaarojen ehkäisemisessä. Paikalliset turvaohjeet hahmottavat turvallisen etäisyyden operaattoreiden ja voimajohtojen välillä. Turvallisen matkan merkitseminen nauhan ja merkkien avulla voi olla avuksi avun antamiseksi nosturin käyttäjälle.
■ Ylikuormitus. Tunnollinen sanoo, että nosturia ei koskaan saa ylikuormittaa yli sen nimelliskapasiteetin; muuten vaarana on, että nosturi kaatuu. Kuitenkin se tapahtuu usein silloin, kun kokenut käyttäjä päättää luottaa vaistoaan siitä, millainen kuorma niiden nosturi voi kestää, eikä noudateta turvallisuustoimenpiteitä. Kuormitusmittausjärjestelmien ja muiden tekniikoiden avulla voidaan estää ylikuormitusta.
■ Sivuveto. Nosturit ja nostimet on suunniteltu nostamaan suoraan ylöspäin ja suoraan alas Hoist Manufacturers Institutein ja Crane Manufacturers Association of Americain mukaan. Puoli vetää voi aiheuttaa vaijerin irtoavan urastaan ja vahingoittaa itseään kaapimalla rumpua tai jäljellä olevaa köyttä vastaan. Ei ole tuntematonta, että köysi hyppää itse rumpua, aiheuttaen sen sekoittumisen akselin ympärille ja lisäävät köyttä.
■ Putoavat materiaalit. Jokaisessa rakennustyömaassa on aina vaarana materiaalien putoaminen. Mekaaninen vika, liukastuminen, näkövamma ja epäasianmukaisuus nosturin käyttäjän puolesta ovat kaikki mahdollisia syitä. On tärkeää, että työntekijät käyttävät kovaa materiaaliaan ja ryhtyvät henkilökohtaisiin turvatoimiin; mutta se ei useinkaan riitä estämään vahinkoa tai kuolemantapausta kuorman pudotessa.
■ Jarruongelmat. Jarrutusmateriaalien vaaraa edistävä tekijä on riippuvaisuus toisesta jarrutuksesta. Kaikissa nostimissa tarvitaan ensisijaisia ja sekundaarisia jarruja, ja sähkökäyttöisissä nostimissa on rumpujarru tai epäonnistunut levyjarru. Näin varmistetaan, että nosturi jatkaa kuormitustaan, jos teho yhtäkkiä sammuu.
Toissijaiset jarrut eivät ole foolproof
Takajarruja, mekaanisia kuormajarruja ja regeneratiivisia jarruja on kaksi päätyyppiä. Mekaanisia kuormajarruja käytetään harvoin, koska ne ovat kalliita ja tuottavat paljon lämpöä. Regeneratiiviset jarrut ovat yleisempiä, mutta niitä ei ole suunniteltu pitämään kuormaa ensisijaisen jarruvaurion tuloksena. Sen sijaan ne alentavat kuormitusta vakionopeudella.
Muista, että riippumatta siitä, millainen sekundaarijarru käyttää nosturia tai nostolaitetta, on vaaraton kulkea kuorman alla. Kuorman hallitseminen laskee tai laskee vain, jos kuorman alla olevat henkilöt saattavat olla kohtalokkaita. Oikea yläturvallisuuden turvallisuus edellyttää, että nostureiden käyttäjä ei tue sekundaarijarrutusta.
Ylimääräinen nosturin turvallisuus vaatii päivittäisiä tarkastuksia
Yksinkertainen turvatarkastus edellyttää, että käyttäjä käyttää silmiään ja korviaan ja pitää kirjaa siitä, mitä he löytävät. Visuaalinen tutkimus voi usein vahvistaa, onko:
■ Alue on selkeä
■ Nosturi näyttää toimivalta
■ Nosturi saattaa joutua korjaamaan
On myös tärkeää tarkistaa, että loppupysäytteet ovat paikallaan ja toimivat. Nosturin toimijoiden tulisi varmistaa, että nostin toimii kaikissa suunnissa ja että painikkeiden suunnat vastaavat liikettä. Turvapiirit poistetaan käytöstä ja kaikki suuntapainikkeet ovat vääriä, jos tehovaiheet sattuvat olemaan päinvastaisia.
Kokenut käyttäjä voi kertoa paljon kuuntelemalla myös nosturia, myös epätavallisia ääniä, kun nostetaan nostin tai vaunun ja sillan liikkeet. Tarkastellessasi nostinta ja tarkastuslistan läpi, muista dokumentoida muutokset tai jotain epätavallista.
Useimmat, ellei kaikkia onnettomuuksia, jotka liittyvät yläpuolisen nosturin käyttöön, voidaan helposti estää kiinnittämällä huomiota mahdollisiin vaaratilanteisiin, tekemällä päivittäin tarkastuksia ja käyttämällä vain tervettä järkeä.